De angst van iedere plantenliefhebber

ge7e425e7cf2ec6dc0bc86a984e639d856ff4ea5be459ff5215bd2c2282419e28904dab6030cc06010527f5b1a6da3c2b3414c298c9847cc294ecc0f401e6774d_1280

Het is bijna onoverkomelijk als je meerder planten in huis hebt, bladluis. Ze kunnen overal vandaan komen, of het nu dat nieuwe plantje van het tuincentrum was of dat ze zijn overgewaaid vanuit de buren. Waar ze ook vandaan komen het blijft verschrikkelijk. Om eraf te komen kan nog een flinke klus zijn. We willen je dan ook graag informeren hoe je afkomt van de twee meest voorkomende ongediertes, de bladluis en de beukenbladluis. Gelukkig hebben ze natuurlijke vijanden die dit meer zien als een lekkere snack dan als een plaag. Dat helpt ons weer om er vanaf te komen.

De bladluis verwijderen

Luis bestrijden klinkt alsof je direct moet overschakelen naar grof geweld. Dat er niks meer overblijft van het biologische gedeelte van de tuin en er direct pesticide gebruikt moeten worden. Echter is gelukkig niets minder waar. Het lieveheersbeestje bijvoorbeeld vindt de bladluis erg lekker en zorgt er dan dus ook voor dat ze zich vermenigvuldigen. Het is mogelijk om larven van lieveheersbeestjes te kopen en deze bij de geïnfecteerde plant te plaatsen. Zodra deze uitkomen zullen ze direct genieten van hun maaltijd en ook zeker terug komen om nogmaals op te scheppen. Hierdoor zorg je ervoor dat je tuin verder ook beschermd blijft doordat de lieveheersbeestjes genoeg eten hebben om te floreren. Maar niet alleen de lieveheersbeestje vindt dit een lekker snack. Ook de galmuggen lusten er wel pap van. Deze zijn ook als larven te bestellen, net als de chrysopa. Welke vijand je ook kiest, de bladluis zal snel verwijderd zijn uit de tuin.

De beukenbladluis

Doordat deze wat weg heeft van de witte vlieg of wolluizen wordt deze vaak verward. Echter hebben in het voorjaar veel van de beukenhagen last van de wollige beukenbladluis. Deze komt uitstluitend op de beuk voor. Ze planten zich dan ook snel voort en voor je het weet zit je hele haag onder deze wollige beesten. Deze beesten zitten vaak in de winter als op de boom. Zodra de lente intreed en de beuk weer gaat groeien zullen ook deze eitjes uitkomen. Vervolgens kan iedere draagmoeder die uitkomt zo’n 80 nieuwe larven produceren. Intotaal zullen er vier generaties plaatsvinden tijdens de lente en zomer periode. Dit groeit dus snel uit tot een ware plaag. Om de beukenbladluis bestrijden kan je gebruik maken van de chrysopa. Dit zijn gaasvliegen die de beukenbladluis opeten. Wel zo handig dus. Zo’n 1000 larven chrysopa zijn genoeg om 100 vierkante meter aan beuk te beschermen. Dit is genoeg voor de meeste tuinen, heb je een groter oppervlak kan je uiteraard meerdere doosjes uitzetten.