De zoektocht naar jouw ideale vloer

Of je nu je oude huis gaat renoveren, of een compleet nieuw huis gaat inrichten; mensen vergeten nog wel eens het belang van een goede vloer. Het is tóch hetgeen waar je je altijd op bevindt; hetgeen wat de sfeer van je hele kamer kan maken of breken. Maar hoe weet je nou welke vloer goed is voor jouw woonkamer en voor jouw huisje? Wil je authentieke houten vloeren van laminaatenparket of toch maar gewoon laminaat? Het blijft een lastige keuze.

Interior design 101 

Gelukkig hoeft het dat niet te zijn! De vraag die je jezelf bij interior design sowieso het vaakst moet vragen is; wat zijn precies jouw wensen zijn voor de woning als geheel? Én voor de specifieke kamer waar je op dit moment een vloer voor wil uitzoeken? Ga eens bij jezelf na wat de precieze sfeer is die jij wil vangen met, bijvoorbeeld, je woonkamer. Wil je dat het inderdaad een huiselijke, misschien wel een beetje taveerne-achtige sfeer krijgt, met veel natuurlijke hout en veel warm, laag licht? Of wil je juist gaan voor een strakke, moderne look? Ja, met veel wit en veel natuurlijk licht, een ruimte die niet zou misstaan in een moderne kunstgalerij. Weten wat je wil met je woning én met de individuele kamers is oprecht de allereerste stap tot het creëren van jouw droomhuisje; inclusief de juiste vloer.

Al die vloeren 

Nog even over die vloer. Er zijn honderd verschillende keuzes en allemaal hebben ze voordelen en nadelen. Alleen al bij laminaat heb je vier soorten, van een laminaat dat meer stootbestendig is tot een laminaat waarbij je de decoratieve opdrukking kan customisen.  Een authentieke houten vloer kan heel erg mooi zijn maar vergt waarschijnlijk ook meer werk bij het installeren en preserveren; tegels zijn praktisch maar blijven koud en geven een kamer misschien niet de sfeer die je zoekt. Zo heeft elke vloer dus een voordeel en een nadeel en is het aan jou om te bepalen welke vloer het beste past. Niet alleen bij jouw idee van die kamer, maar ook jouw behoeftes; wil je vloerverwarming? Heb je kinderen die zich kunnen verwonden aan de eventuele splinters van een authentieke houten vloer? Dit zijn allemaal kwesties waar je goed over na moet denken bij de selectie van je nieuwe vloer.

 

Zoals dus al eerder vermeld is het kiezen van de juiste vloer nog best wel een opgave. Tegelijkertijd hoeft het dat ook niet te zijn! Zolang jij weet wat je wil en vasthoudt aan je eigen plan, komt het helemaal goed. Succes!