Mijn moeder noemt de winter wel eens na-nazomeren. Ik heb dat altijd een gekke term gevonden, maar wat ze daar vooral mee bedoelt is dat ze eind herfst/begin winter de tuin eens goed onderhanden neemt. Ik vroeg haar laatst: Waarom? In de winter gebruiken we de tuin helemaal niet en groeit er ook niks. Toen vertelde ze me dat juist de winter de perfecte tijd is om je tuin liefde te geven Misschien wel met prachtige loungesets, of een loungebank buiten, of met wat nieuwe verlichting. Laten we eens nagaan of ze gelijk zou kunnen hebben. 

Het eerste idee 

Wat mijn moeder bedoelt (en wat ik wat ik inmiddels ook heb ondervonden) is dat je tuin echt een heiligdom kan zijn, als jij het dat laat zijn. Daarvoor moet je wel eerst weten wat je met je tuin wil. Ga eens even na bij jezelf; hoe zit jij graag in je tuin? Zit je er überhaupt graag—dat is misschien een betere eerste vraag. Vind je het heerlijk om dinner parties te organiseren met je vriendengroep, om tot in de late uurtjes van de avond cocktails te drinken op je loungebank en naar muziek te luisteren? Of vind je het misschien fijn om lekker in een moestuin bezig te zijn, met je vingers in de aarde, en dat je tuin een verlengde is van jouw liefde voor bloemen en planten? Dat zijn al twee heel verschillende tuinen.

Jouw heiligdom 

Dus, nu je dat weet nu je precies weet wat je met je tuin wil –en waar je je nieuwe loungesets gaat kopen—nu is het tijd om te gaan nadenken. Hoe ga ik mijn tuin deze winter wat meer liefde geven? Kijk’ nieuwe planten is natuurlijk nu nog geen goed idee, er zal nu niks groeien. Maar de inrichting van je tuin; het ontwerp én alvast de selectie van de nieuwe planten kan natuurlijk wel. Panikeer ook niet; je hoeft niet meteen je hele tuin uit te graven en hem opnieuw in te richten. Soms zit het hem al in de juiste loungebank, de juiste verlichting en een beetje meer ruimte voor de barbecue.

 

Als je dus een beetje slim bent deze winter én een beetje tijd over hebt, volg dan het advies van mijn moeder op en geef je tuin wat meer liefde. Veel plezier!