Het leven van een zzp\’er

Het leven van een beginnend zzp’er gaat niet over rozen. Of, nou ja, ergens ook wel, maar dan wel rozen mét doorns. Kan deze introductie opnieuw? Nee, maar wat wél kan is het wegnemen van jouw zorgen als beginnend zzp’er die het ook allemaal even niet meer weet. Van het vinden van het juiste boekhoudprogramma tot het uitvogelen waar je bedrijf nu precies voor gaat staan, je vindt het allemaal hier. Komt goed, lees mee!

 

Gewetensvragen

 

Een paar belangrijke vragen eerst; vragen die je jezelf eigenlijk al moet stellen voordat je aan de hele zzp-reis begint, maar die nooit kwaad kunnen. De belangrijkste vraag: waarom wil je zzp’er worden? Die vraag klinkt misschien overbodig, maar er zijn honderd-en-een redenen waarom iemand wellicht voor het ondernemersleven zou kiezen. Natuurlijk zijn er veel mensen die een startup beginnen waar ze in geloven en hierom dit pad in slaan, maar er zijn ook kunstenaars en andere vakmensen die niet onder een werkgever willen of kunnen werken om hun opdrachten bij elkaar te krijgen en hierom zzp’er worden. De belangrijkste reden om jezelf te vragen waarom je dit leven wil, is om te kijken of je de goede keuze maakt. Is het de veiligste optie? Het antwoord daarop is waarschijnlijk ‘nee’, dus een betere vraag is: is er een plan B? Is dat nodig? 

 

Praktische houvast

 

Om je nog wat meer op weg te helpen terwijl je nadenkt over de grote vragen van je (toekomstige) ondernemersbestaan; hier nog een aantal dingen waar je het best snel werk van kan maken. Vind een goed boekhoudprogramma en/of een boekhouder die je vertrouwt en die transparant is, om al je geldzaken overzichtelijk te hebben en te kunnen regelen zonder gedoe. Vind adviseurs en/of vangnetten waar je bij terecht kan als dingen minder gaan, zowel emotioneel als eventueel financieel. Zoek uit welke verzekeringen je nodig hebt én welke verzekeringen je wellicht wil, ook al heb je ze niet per se nodig om te overleven. 

 

Het leven van een zzp’er is spannend, uitdagend en vol risico’s, maar je krijgt er ook veel voor terug. De vrijheid om te doen en laten wat je wil én om je droom na te jagen, die droom die zonder jouw doorzettingsvermogen en durf altijd een droom zal blijven. Dus, schouders eronder blijven zetten, je boekhoudprogramma goed voor elkaar hebben en dan komt het met jou in ieder geval helemaal goed. Succes!