Gebruik jij deze superfoods al?
Superfoods, je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien ben je jouw hele dieet rondom superfoods gaan plannen, vind je het leuk om een keer een nieuwe superfood uit te proberen of wil je er gewoon meer over weten. Hoe dan ook is het goed om je te verdiepen in verschillende voedingsmiddelen, hun werking en wat het nu precies een superfood maakt.
Wat zijn superfoods?
Superfoods zijn voedingsmiddelen die een positieve invloed hebben op onze lichaamsfuncties doordat ze een hoger gehalte aan vitamines, vezels, mineralen en andere voedingsstoffen hebben dan gewone voedingsmiddelen. Ze zouden hierdoor helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, helpen met afvallen of depressies en huidveroudering voorkomen of verminderen. Toch is het vaak niet zo zwart-wit, want de term superfoods is niet wettelijk omschreven en veel geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Toch kan het geen kwaad je eens meer te verdiepen in deze speciale voedingsmiddelen.
Gewone en speciale superfoods
Superfoods worden grofweg in twee categorieën ingedeeld: gewone superfoods en speciale superfoods. Gewone superfoods kennen we allemaal wel. Hieronder vallen verschillende soorten fruit en groenten, zoals bessen, rode druiven, konflook, uien, tomaten en broccoli, maar ook vette vis, olijfolie, noten, donkere chocolade en groene thee. Daarnaast zijn er dus ook speciale producten die als superfood worden verkocht, zoals gojibessen, cacaobonen, chiazaad, hennepzaad, bijenpollen, tarwegras, kokosvet, zeewier en algenextracten.
Populaire superfoods
Niet alle superfoods hebben dus een wetenschappelijke onderbouwing van de geclaimde gezondheidseffecten. Het blijft dan ook belangrijk om gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. En laat je niet in de val lokken door producenten door goed te etiketten te lezen voordat je de producten zomaar inneemt. Wil je graag wat superfoods aan je voeding toevoegen, dan kun je bijvoorbeeld wat vaker donkere bladgroenten als spruitjes, boerenkool, spinazie, snijbiet en waterkers eten. Deze zitten vol goede voedingsstoffen. Ook kun je een paar koppen groene thee op een dag drinken om krachtige polyfenolen binnen te krijgen, dit zijn antioxidanten die je cellen beschermen tegen oxidatieve schade. Ook tarwegras is een goede aanvulling, dit zit namelijk vol met verschillende vitamines, mineralen en een flinke dosis aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Gember kun je gebruiken als smaakmaker voor gerechten, maar ook gembershots zijn populair vanwege de gezondheidsvoordelen. Maar ook verschillende Kruiden en Specerijen worden gezien als superfood en kun je eens uitproberen. Een van de populairste specerijen is kurkuma, wat een natuurlijk middel is tegen spijsverteringsklachten en de leverfunctie ondersteund. Tot slot de bekende avocado, een van de weinig eetbare vruchten die niet zoet is. Vol met vezels, vitamines, mineralen en gezonde vetten kunnen avocado’s het slechte cholesterol verlagen, bijdragen aan een goede bloedsuikerspiegel en het gezichtsvermogen beschermen tegen degradatie.