Hoeveel weet jij van koffie?

Hoeveel weet jij eigenlijk van goede koffie? Of; ben je op zoek naar een nieuwe hobby, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Het is logisch dat je niet meteen weet waar je het over hebt. Is het een kwestie van de juiste koffiebonen kopen, bijvoorbeeld bij coffeemeister.nl, of zit er meer achter? Lees gauw mee. 

Het grote begin 

Laten we eerst even teruggaan naar de roots; naar waar het allemaal begon. Zoals bij zoveel dingen kan je het pas echt begrijpen en waarderen als je ook weet en voelt waar het vandaan komt. Koffie is iets wat we al eeuwenlang in een bepaalde vorm drinken. Het heeft samenlevingen en koninkrijken zien opstaan en vallen, het is gedronken door zeelieden en keizers en boeren op het land, en nu zijn alle variaties te halen bij je lokale koffiezaakje. Helaas vaak niet met de bijbehorende geschiedenisles, maar daar zijn wij voor. Er gaan verschillende legendes en verhalen over het precieze ontstaan van koffie (velen ook met mythische origine), maar het eerste punt van origine dat we met zekerheid kunnen vaststellen is in het koninkrijk Kaffa rond de veertiende eeuw. De drank werd hierna snel opgemerkt door Arabische en Perzische handelaren en via het Midden-Oosten, waar het nog steeds een groot deel van de cultuur is, verspreid over de rest van de wereld. Hierom ook, omdat het al zo lang bestaat, hebben allerlei culturen hun eigen variatie op de koffie, van de Turkse koffie, tot de Italiaanse espresso, tot een lekker glaasje Irish Coffee.

Een thuisexpert

Dus, jij wil een koffie-expert worden. Vraag jezelf eerst eens af wat voor expert. Wil je echt een barista worden, met de vaardigheden die daarbij komen kijken? Of wil je vooral heel goed worden in het brouwen van je eigen koffie, en dan vooral de koffie die jij heel lekker vindt? Verdiep je eerst eens in de koffie of koffies die jij lekker vindt, en waarom je die zo lekker vindt. Bij koffie komt namelijk een stuk meer kijken dan enkel warm water met gemalen koffiebonen; je hebt tig verschillende methodes, melksoorten, siropen en andere extra’s. 

 

Word dus vooral eerst een expert op de koffie die jij zelf lekker vindt. Experimenteer veel en leer ook de geschiedenis van de dranken die je drinkt; dat maakt het des te leuker! Veel plezier met al die heerlijke koffies die je nog mag ontdekken!