Auto\’s leasen: Hoe werkt dat?

Stel je voor; je wilt graag een nieuwe auto, maar het voelt meer als een klus dan als iets goeds. En je hebt eigenlijk ook niet echt een idee of je nu gewoon een nieuwe auto wil, of er per se een wil kopen. Klinkt dit een beetje bekend? Dan heb je wellicht behoefte aan een andere optie; aan iets waar je een mooie (redelijk) nieuwe auto voor terugkrijgt, maar niet met alle rompslomp van het daadwerkelijk bezitten van een auto. Zo te horen heb jij misschien wel behoefte aan een lease.auto. Maar wat houdt financial lease precies in? Je hebt het wellicht weleens op reclames voorbij zien komen, maar hoe werkt het? Lees snel mee.

Auto leasen 101 

Schaam je ook vooral niet wanneer het kopen van een nieuwe auto meer klinkt als gedoe dan als iets leuks. Ikzelf heb nog nooit een auto gekocht: ik ben meteen begonnen met leasen. Maar zonder verdere introductie; wat is leasen? Bij het leasen van een auto sluit je eigenlijk een huurcontract af over een auto. Je gaat dus met de aanbieder van het leasecontract een huurovereenkomst aan waarbij je elke maand een bedrag verstrekt aan deze verhuurder. Bij dit bedrag én bij je leasecontract komen een aantal voordelen kijken die je wellicht bij een koopovereenkomst niet hebt, of waar die héél anders zitten. Zo heb je bij een lease contract— in ieder geval bij de meeste leasecontracten—(natuurlijk ligt het aan de specificaties van het contract wat je afsluit en de specifieke wensen en eisen van de verhuurder waarmee je het contract afsluit) recht op bepaalde voordelen. Zo zit er bij de meeste leasecontracten recht op vervangend voertuig, mocht er iets zijn met de auto die je least. Mocht de accu ermee ophouden en je moet toch naar je werk, dan zal er binnen vrij korte tijd een vervangend voertuig voor je klaar staan totdat je eigen voertuig weer gerepareerd.

Net even anders 

Ook is het bij lease anders geregeld met dingen als de wegenbelasting en de APK keuring. In principe neemt de verhuurder van de auto of het leasebedrijf deze verantwoordelijkheden grotendeels op zich. Dit zit natuurlijk ook in het maandelijks bedrag wat je betaalt. Je betaalt nog steeds voor je auto maar heel veel verantwoordelijkheden die je bij het bezitten van een auto hebt zijn bij een leaseauto niet of maar deels jouw verantwoordelijkheid. Bovendien kan je makkelijker en sneller wisselen van voertuig. Wanneer jouw leasecontract afloopt en je wil eigenlijk een andere auto; groter, omdat je je gezin gaat uitbreiden, of misschien juist wel wat kleiner, dan is het bij een lease contract een stuk makkelijker om te wisselen dan bij een eigen auto. 

 

Schroomde ze niet om even onderzoek te doen naar lease auto's. Ik kan het je niet garanderen, maar ik weet bijna zeker dat het een goede optie is. Veel succes ermee!