Geld lenen: Wat moet je weten?

Let op: geld lenen kost geld. Dat spotje heb je misschien al 1000 keer op de radio gehoord. Ik in ieder geval wel, en ik ga me er altijd twee dingen bij afvragen; (1) Wie heeft die slogan bedacht, want hij is best wel catchy, en (2) Hoe werkt lenen nou echt? Ik snap inmiddels dat het geld kost, én ik snap de basis, maar hoe sluit je nou een lening af? Leningen oversluiten bij Findio, bijvoorbeeld, of een persoonlijke lening afsluiten? Wat komt er allemaal bij kijken? Laten we dat uitzoeken. 

Lenen 101 

Een lening is, in de kern, een logisch concept. Én een lening hoeft ook helemaal niet gevaarlijk te zijn, als je er verantwoordelijk mee omgaat. Dat is natuurlijk bij bijna alles zo; van motorrijden tot geld lenen. Een lening is in principe een overeenkomst tussen bijvoorbeeld een lener en een bank, of tussen een lener en een andere tweede partij, waarbij de persoon die geld nodig heeft, geld ontvangt van de persoon die de lening verstrekt. Hierbij wordt ook een renteovereenkomst afgesproken en een betaaltermijn afgesproken, naast andere maatregelen en overeenkomsten. Stel je voor; je wil een bedrijf starten en hebt € 5.000 nodig. Je hebt goedkeuring gekregen en mag dus beginnen. Je krijgt je € 5.000, maar daar wordt ook over afgesproken dat jij die € 5.000 binnen 5 jaar moet terugbetalen. Wanneer je een lening afsluit komt er, zoals je waarschijnlijk weet, ook een renteovereenkomst bij kijken. De rente is het geld dat je betaalt aan de persoon die de lening verstrekt voor het verstrekken van die lening. Het is een percentage van het bedrag dat je leent. Als je op die € 5.000 10% rente moet betalen dan is het bedrag wat je uiteindelijk aan de lening verstrekker betaalt dus. € 5.500: € 500 is 10% van € 5.000.

Think twice 

Dat is allemaal zo spannend nog niet; volgens mij snappen we allemaal het grondbeginsel van lenen. Waar het risico zit én waar ook die goede radioslogan van het begin vandaan komt, is precies in die rente en in die betaaltermijn. Lenen is, in de kern, beroep doen op geld wat je in de toekomst hoopt te hebben. Het is dus een lange termijn verwachting. In 9 van de 10 gevallen gaat het goed en is de leenovereenkomst ook vrij los, maar toch zit er een risico in het gokken op geld dat je nu nog niet hebt. Denk dus, voordat je een lening afsluit, goed na.

 

Denk je dus na over het afsluiten van een lening, denk dan even twee keer. Lees de eventuele overeenkomst goed door, zorg ervoor dat het niet een te grote gok is én zorg ervoor dat je altijd terug kan vallen op jezelf en je vangnet. Én let op; geld lenen kost geld.