Jij en je hypotheekrente
Je gaat een huis kopen: hoezee! Maar dat is eigenlijk best wel een ding, een huis kopen. Allereerst is het natuurlijk heel erg leuk. Het is een nieuwe stap in je leven, een nieuwe stap naar volwassenheid en naar het settelen waar je waarschijnlijk zo naar uitkijkt. Maar het is ook best een flinke kluif. Er komt natuurlijk van alles kijken bij iets als een verhuizing, maar daar gaan we het vandaag niet over hebben. Wij gaan vandaag even kijken naar het financiële kantje; iets waar mensen het vaak niet over hebben, wellicht omdat het spannend is, en dat ís het ook. Dat is ook precies waarom we het erover moeten hebben. Je hypotheek berekenen en hypotheekrente vergelijken, bijvoorbeeld; hoe werkt dat nou? Laten we ernaar kijken.
Hypotheek 101
Even terug naar de basics. Als je op het punt staat om een huis te kopen weet jij exact hoe een hypotheek werkt, maar voor Iedereen en zijn moeder die meeleest en dat nog wel een beetje spannend vindt; laten we even uitzoeken wat een hypotheek ook alweer inhoudt. Dus: een hypotheek is eigenlijk gewoon een lening. Weet je wel, leningen, van: “geld lenen kost geld!”. Die leningen, maar dán specifiek voor het kopen van een huis. Langlopende leningen die jou het geld geven om gewoon lekker een huisje te kunnen kopen en die je afbetaalt in een periode van rond de 30 jaar. Je huis is dan ook het onderpand van de lening; hetgeen wat de bank die de lening verstrekt kwijtscheldt van risico. Mocht jij dus je lening niet meer kunnen betalen dan is dat wat er op het spel staat. Natuurlijk zijn er andere regelingen en varieert het van hypotheek op hypotheek, maar dat is globaal een beetje hoe het werkt.
Renteberekening: Zo werkt het
Hypotheekrente werkt dus eigenlijk hetzelfde als de rente bij een normale lening. Het is het geld wat jij betaalt aan de bank die jou de lening verstrekt voor het verstrekken van die lening. Het is altijd een percentage van het bedrag dat je leent, maar er gebeurt iets interessants bij hypotheekrente. Hypotheekrente staat namelijk niet vast zoals dat bijvoorbeeld bij een zakelijke lening zo kan zijn; hypotheekrente wordt berekend door te kijken naar een aantal risicofactoren met jou als lener. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoeveel je verdient; hoeveel je denkt te gaan verdienen; maar ook naar je schulden, je studieschuld bijvoorbeeld. Dit alles kan grote invloed hebben op je hypotheekrente. Als een bank het risicovol vindt om jou een lening te verstrekken, zal die rente sneller stijgen dan wanneer jij weinig schulden en een flink inkomen hebt; dan ben je een lager risico.
Er zijn oneindig veel mogelijkheden om je hypotheekrente te berekenen en ook om een betere deal te krijgen. Hiervoor kan je ook altijd financieel advies vragen aan je bank, een financieel adviseur of aan een bekende. Doe het rustig aan, want het is een spannend proces, maar maak je er ook niet te veel zorgen om. Jij kan dit!