Ga je binnenkort naar Azië? Laat je vaccineren

Azië is een prachtig continent en ook een van de grootste continenten die er zijn. Veel bekende landen zoals Rusland, India, Singapore en Zuid-Korea zijn onderdeel van dit grote continent. Ondanks dat Azië een prachtig continent is, zijn er ook minder leuke dingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bepaalde virussen die in Azië voorkomen. Veel delen van Azië zijn erg arm, maar ook is er sprake van enorme vervuiling en wordt er weinig geld gestoken in de gezondheidszorg. Dit zorgt er dan ook voor dat virussen kunnen opbloeien en dat is erg jammer. Er zijn virussen die dodelijk kunnen zijn en daarom is het ook zeer verstandig om je altijd te laten vaccineren voor je op reis gaat.

 

Welke vaccins moet ik nemen?

Wanneer je je wilt laten vaccineren, is het als eerst belangrijk om te weten dat het nemen van een vaccin nooit verplicht is. Je kunt niet aan de grens geweigerd worden omdat je niet gevaccineerd bent met een bepaald vaccin. Het is en blijft dus een vrijwillige keuze en dat zal altijd zo blijven. Als je wilt weten welke vaccins aangeraden worden, dan is het aan te raden om eens een bezoekje brengen aan de website van het RIVM of de GGD. Hier vind je niet alleen de aangeraden vaccinaties Thailand, maar ook de inentingen buitenland voor overige Aziatische landen. 

 

Wat kost het vaccineren voor een reis naar Azië?

Als je je wilt laten vaccineren voor je reis naar Azië, dan heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om een afspraak te maken bij het RIVM of de GGD, maar ook kun je een afspraak maken bij een commerciële partij. De kosten die je maakt voor een vaccin bij het RIVM of de GGD worden vergoed door de overheid of je zorgverzekeringsmaatschappij. Dit is niet het geval als je voor een commerciële partij kiest, want dan moet je er zelf voor betalen. Je moet er wel rekening mee houden dat je bij een commerciële partij erg snel gevaccineerd kan worden. Bij de GGD of het RIVM kan dat weken duren. 

 

Mogelijke bijwerkingen

Het kan voorkomen dat je last krijgt van mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Dat is erg vervelend, maar je hoeft je zeker geen zorgen te maken. Als je last hebt van bijwerkingen en daar meer over te weten wilt komen, is het aan te raden om eens contact op te nemen met je huisarts en/of het Lareb bijwerkingencentrum.